Buitenplaats De Oorsprong

Op de plek van de herberg Het Boompje werd in 1823 buitenplaats De Oorsprong gebouwd. De naam De Oorsprong is ontstaan, omdat men in die tijd vermoedde dat de Vecht nabij deze plek ontsprong. In het souterrain is een waterput die volgens de overlevering de ‘Vechtbron’ zou zijn.

De opdrachtgever voor de bouw van de buitenplaats was Unico Cazius (1766-1832), rijk geworden van het zogenaamde Amsterdamse cement. Dit cement werd destijds verplicht gebruikt voor alle publieke werken, zoals sluizen en forten.

Oorspronkelijk is het huis opgebouwd in empirestijl met een hoog middendeel en twee zijvleugels. Het huis werd omgeven door een park, aangelegd door de Utrechtse tuinarchitect Hendrik van Lunteren. Van de oorspronkelijke bebouwing is nog weinig te herkennen op enkele details in de hal na.
Na meerdere verbouwingen heeft de villa zijn huidige eclectische en asymmetrische aanzien gekregen.

Het pand heeft door de jaren heen meerdere functies gehad; het huisvestte een rusthuis en een instituut van de rechtenfaculteit.

Gezicht vanaf de Biltstraat over de Biltsche Grift te Utrecht op de voorgevel van het huis De Oorsprong, uit het oosten, circa 1868. HUA 37907
Gezicht op het huis De Oorsprong vanaf de Biltstraat te Utrecht bij de Gildbrug, circa 1915. HUA 132
Interieur van het bejaardentehuis Huize De Oorsprong (Oorsprongpark 12) te Utrecht: ziekenzaal in 1965. HUA 125479.