Het gedicht op de muur is een initiatief van actieve buurtbewoners. In de jaren ’70 en ’80 van de vorige eeuw dreigde de hele Oosterbuurt gesloopt te worden. Dankzij de lange (juridische) strijd hebben de buurtbewoners dit kunnen voorkomen.
De openingszin van het gedicht van schrijver Peter Drehmanns verwijst naar Sonnenborgh: museum en sterrenwacht. Verder beschrijft het verleden en heden van het gebied langs de Minstroom.
In Abstede lagen enkele boerderijen, waarvan er een paar nog herkenbaar zijn. De boerderij achter u, op Zonstraat 44, gelegen tegenover de Minbrug en gebouwd in de tweede helft van de 17e eeuw, heeft een herkenbaar Jugendstil hekwerk. Bewoners vertellen dat omwonenden vroeger matten en kleden over het hek hingen om ze te kunnen kloppen.
In de boerderij waren in de Tweede Wereldoorlog onderduikers gehuisvest. Eén van hen maakte ‘s nachts een muurschildering op de muur in de garage van het buurthuis Zonstraat 46, die een visafslag voorstelde. Die boerderij is in de 20e eeuw een bakfiets- en handkarstalling geweest voor Spakenburgse vissers. Zij kwamen hier hun lading vis verdelen om die te gaan uitventen in de wijk.
Op het informatiebord bij Zonstraat 21 leest u meer over de geschiedenis van dit gebied.
https://straatpoezie.nl/gedicht/ginds-worden-sterren-betast
https://www.nieuws030.nl/nieuws/gedicht-op-zonstraat-viert-standvastigheid-bewoners/