De internist J.W.T. Lichtenbelt (1882-1960) stichtte in zijn eigen woning aan de Emmalaan nr. 41 een neutrale, niet aan een levensbeschouwing gebonden kliniek voor ziekenverpleging.
De kliniek was bedoeld voor welgestelde patiënten. Lichtenbelt wist een aantal specialisten aan te trekken om er hun diensten te verrichten. De kliniek bleek een succes en in 1917 kon er een nieuwe kliniek gebouwd worden aan de Koningslaan. De architecten G.C.B. van Dijk en H.J. Kolk ontwierpen het gebouw in de destijds moderne zakelijke stijl, geïnspireerd op Berlage; het kreeg de uitstraling van een hotel.
Na de Tweede Wereldoorlog werden de ziekenhuizen groter en namen de inkomens- en klassenverschillen af. De Emmakliniek werd verhuurd aan het Diaconessenhuis voor hun afdeling gynaecologie en verloskunde.
Die functie behield het tot 1977. Daarna werd het pand aan de Koningslaan gekraakt. In 1979 brandde het gebouw af en werd het gesloopt.
De vaststelling van de bestemming van het kale terrein en de goedkeuring van bouwplannen kostten veel tijd. Pas in de jaren negentig kwam nieuwbouw tot stand in de vorm van een zevental villa’s. Deze villa’s aan de Koningslaan nummer 119-124B zijn onder architectuur gebouwd.