Mecklenburglaan 3 en 5

In 1918 werd hier de Openbare Lagere School geopend. De nieuwbouwwijk rond het Wilhelminapark groeide snel en daarmee ook het aantal schoolgaande kinderen uit gegoede gezinnen. Nu is De Wilg in het pand gevestigd.

Het ontwerp van deze Openbare Lagere School of Mecklenburgschool is van gemeente-architect F. Loeb. Begin 20e eeuw vond men een esthetische vormgeving van scholen belangrijk voor kinderen. Opvallend zijn de mooie toren, de fraaie gymzaal, het glas-in-loodraam in het trappenhuis, de muurschilderingen en de geglazuurde bakstenen in de gangen.

In de jaren ’30 kreeg de school de naam Koningin Wilhelminaschool. Al snel werd de school te klein en besloot de gemeente twee klassen onder te brengen bij een bestaande school aan de Abstederdijk, 300 meter verderop. Dit leidde tot protest bij de ouders. De gemoederen raakten zo verhit dat het zelfs de landelijke pers haalde als de Mecklenburgkwestie. Het probleem draaide vooral om standsverschil tussen beide scholen. De boze ouders begonnen een eigen school aan de Frans Halsstraat: de Utrechtse Schoolvereniging.

De Wilhelminaschool bleef tot 1986 in dit gebouw, waarna het in gebruik werd genomen door De Wilg. Iedereen is hier van harte welkom, van jong tot oud. De Wilg is een plek voor als je actief mee wil doen in de maatschappij, ook al lukt het je niet helemaal vanwege je beperking.

HUA 121048
HUA 121046
HUA 121047