Maliebaan 55

Mevrouw Adriana J. van Boekhoven-Leijdenroth gaf in 1904 de opdracht om een woonhuis te bouwen op deze plek. Eduard Cuypers werd de architect. Hij ontwierp niet alleen het huis, maar ook het interieur en de opvallende tuin.

Adriana Leijdenroth trouwde in 1884 met weduwnaar Jacobus van Boekhoven. Hij was boekdrukker en uitgever. Zijn bedrijf stond op de hoek van de Begijnehof en de Breedstraat. In 1897 overleed hij en liet haar een vermogen na. Aan het eind van de 19e eeuw verrezen aan de Maliebaan steeds meer villa’s voor de elite. Daar werd het ‘paleisje’ van mevrouw Van Boekhoven aan toegevoegd. Het huis bood onder andere onderdak aan haar omvangrijke schilderijencollectie. Deze besloeg vooral kunst van kunstenaars van rond 1900.

Interieur van het huis Maliebaan 55 te Utrecht; schilderijenzaal (1905). HUA 63006

Eduard Cuypers was een neef van de beroemde Pierre Cuypers, die onder andere het Rijksmuseum in Amsterdam ontwierp. Eduard Cuypers werd beïnvloed door de stijl van Berlage. Onder invloed van de arts-and-craftsbeweging ontwierp hij bij voorkeur ook serviezen, meubilair, lampen enzovoort. Bijzonder was ook zijn ontwerp voor de tuin, met een groot prieel en een rozenpergola. Deze tuin heeft plaats moeten maken voor de verbreding van de Burgemeester Reigerstraat.

Sinds het overlijden van mevrouw Van Boekhoven heeft het pand dienstgedaan als kantoorgebouw van diverse bedrijven. Boven de ingang is een reliëf geplaatst, gemaakt door kunstenaar Willem van Kuilenburg, ter herinnering aan de bevrijding van Utrecht op 7 mei 1945.

HUA 63005