Zonstraat 64

Zonstraat 64 is een klassieke hovenierswoning uit de 19e eeuw. In Abstede zijn negen van deze woningen te herkennen.

De ruime kelder onder het huis was voor de opslag van groenten. Naast de vrijstaande woning is een toegang tot een schuur, waar men een koe of paard of (honden-)kar kon stallen. Achter het huis was ruimte voor een spoelbak om de groenten te wassen.

De hoveniers vormden van oudsher een hechte gemeenschap, waarin men onderling huwde. De gemeenschap voelde zich niet afhankelijk van wat de stad bepaalde. Zij leverde groente en fruit aan de mensen in het centrum, maar was verder niet betrokken bij de inwoners van de stad. In de Middeleeuwen was Abstede een zogenaamd buitengerecht met eigen (lagere) rechtspraak en ook de Reformatie kreeg in Abstede nauwelijks aanhang.

Tijdens de Napoleontische tijd is Abstede een zelfstandige gemeente geweest. In de jaren zeventig van de 20e eeuw werd Abstede bekend vanwege effectief buurtverzet tegen plannen voor invalswegen, dwars door de buurt.

Gezicht op de Zonstraat te Utrecht, met links de huizen Zonstraat 58 -hoger en rechts de Minstroom. Op de achtergrond de Piet Heinbrug. HUA 602265